Головна Набори даних Паспорти об'єктів культурної спадщини Реєстр об’єктів Житловий будинок / Редакція газети “Сільське життя”/ Особняк графині М. М. фон Белль ( назва пропонується)

Житловий будинок / Редакція газети “Сільське життя”/ Особняк графині М. М. фон Белль ( назва пропонується)

Детальна інформація про об’єкт

Назва об'єкта Житловий будинок / Редакція газети “Сільське життя”/ Особняк графині М. М. фон Белль ( назва пропонується)
Вид об'єкта культурної спадщини Історичний
Тип об'єкта культурної спадщини Споруда (витвір)
Категорія об'єкта культурної спадщини Місцевого значення
Номер рішення № №76 від 18.02.2000
Опис місцезнаходження об'єкта м. Житомир, вул. Пушкінська, 8
Охоронний № пам’ятки Охоронний номер 147
Власник Комунальна власність Житомирської обласної ради
Користувач ФОП Федорко В.А.
Історичні дані про об'єкт Будинок №8 на Пушкінській вулиці є особняком дворянки Марії Миколаївни фон Белль і визнаний як пам’ятка архітектури місцевого значення. Споруджений на поч. 1900-х рр. дворянкою М. М. фон Белль у мотивах «історизму» з використанням пластичних можливостей «цегляної архітектури». У 1922 р. будинок націоналізований. З 1937 р. в цокольному поверсі почала працювати друкарня, в приміщеннях першого поверху – Житомирський райвиконком. Після Другої світової війни в будинку розташовувались дві квартири (частина 1-го поверху і мансардний поверх), друкарня (цокольний поверх) і редакція житомирської районної газети. Тут працювали Герой Небесної Сотні, Народний депутат України (1-го скликання) Яків Зайко (помер на Майдані від серцевого нападу), письменник і журналіст Анатолій Журавський, поет і журналіст Валентин Мисько, журналістка, нащадок гетьмана України Кирила Розумовського – Лізавета Листовська, поет Ігор Ліберда, публіцист і громадський діяч Василь Врублевський та інші талановиті люди Житомира.