Головна Набори даних Паспорти об'єктів культурної спадщини Реєстр об’єктів Будинок, в якому жив В.Г. Короленко – російський письменник / Житловий будинок (запропонована назва: Будинок, в якому народився Володимир Короленко)

Будинок, в якому жив В.Г. Короленко – російський письменник / Житловий будинок (запропонована назва: Будинок, в якому народився Володимир Короленко)

Детальна інформація про об’єкт

Назва об'єкта Будинок, в якому жив В.Г. Короленко – російський письменник / Житловий будинок (запропонована назва: Будинок, в якому народився Володимир Короленко)
Вид об'єкта культурної спадщини Історичний
Тип об'єкта культурної спадщини Споруда (витвір)
Категорія об'єкта культурної спадщини Місцевого значення
Номер рішення № №388 від 06.09.1976
Опис місцезнаходження об'єкта Житомирська обл., м. Житомир, Богунський р-н , майдан Короленка,1
Охоронний № пам’ятки 1371/154
Власник Комунальна власність Житомирської обласної ради
Користувач Житомирський обласний краєзнавчий музей Житомирської обласної ради
Історичні дані про об'єкт Будинок в садибі Поляновський в колишньому Глухому завулку (тепер майдан Короленка,1), в якому, як вважає більшість дослідників, народився майбутній письменник, первісно не виходив на майдан, а знаходився у Глухому завулку, який згодом зник. Вулицю Руднянську (нині Короленка) Володимир Короленко описує у своїх творах. В цьому будинку 1853 у сім'ї Галактіона і його дружини Евеліни Короленків народився і до 1866 проживав видатний письменник-гуманіст і громадський діяч Володимир Галактіонович Короленко. Його перу належать твори, які увійшли до скарбниці світової класичної літератури. Житомирський період життя письменника відображений в оповіданнях "Вночі" (1888), "Парадокс" (1894), "Моє перше знайомство з Діккенсом" (1912), в автобіографічній повісті "Історія мого сучасника" (1906-21). В них, окрім іншого, Володимир Короленко описує архітектурне обличчя Житомира середини ХІХ ст, що є цінним джерелом для дослідження його містобудівної історії. 1956 р. на будинку було встановлено меморіальну дошку, яку 1973 замінено на нову. Тоді ж в будинку відкрито літературно-меморіальний музей письменника. Експозиції музею розміщено у 7-ми залах за хронологічним принципом. Основний фонд музею налічує 1,5 тисячі одиниць зберігання, серед яких – прижиттєві та посмертні видання творів В.Г. Короленка, меморіальні предмети, документи, фото, твори образотворчого та художньо-ужиткового мистецтва тощо. Перед головним фасадом музею розплановано палісадник з фруктовими деревами, який є типовим для більшості міщанських садиб Житомира середини ХІХ ст.