Головна Набори даних Паспорти об'єктів культурної спадщини Реєстр об’єктів Будинок, в якому проживав М.М. Коцюбинський -український письменник. (Будинок в якому проживав М.М. Коцюбинський — український письменник та була організаційно оформлена комсомольська організація м. Житомира)

Будинок, в якому проживав М.М. Коцюбинський -український письменник. (Будинок в якому проживав М.М. Коцюбинський — український письменник та була організаційно оформлена комсомольська організація м. Житомира)

Детальна інформація про об’єкт

Назва об'єкта Будинок, в якому проживав М.М. Коцюбинський -український письменник. (Будинок в якому проживав М.М. Коцюбинський — український письменник та була організаційно оформлена комсомольська організація м. Житомира)
Вид об'єкта культурної спадщини Історичний
Тип об'єкта культурної спадщини Споруда (витвір)
Категорія об'єкта культурної спадщини Місцевого значення
Номер рішення № № 442 від 29.09.1969
Опис місцезнаходження об'єкта Житомирська обл., м. Житомир, Корольовський р-н , вул. Київська, 16
Охоронний № пам’ятки № 18
Власник КП ВЖРЕП №3
Користувач ФОП Хоруженко Олег Володимирович
Історичні дані про об'єкт Побудований у другій половині XIX ст., як готель. Належав спочатку французькому підданому Елегію Мінелю, а потім готель в 1896 році придбав Корженьовський Йосип Францевич (правильно Коженьовський). Тут у 34-му готельному номері на другому поверсі з вересня 1897 по березень 1898 мешкав Михайло Михайлович Коцюбинський (1864 — 1913) — видатний український письменик. Після роботи в філоксерній комісії в Бесарабії та Криму М.М. Коцюбинський мав намір оселитись у Чернігові і зайняти посаду завідуючого книжковим складом губернської земської управи. Проте губернатор не допустив М.М. Коцюбинського до служби, посилаючись на його політичну неблагонадійність. Це й спричинило приїзд письменника до Житомира. Тут працював у місцевій газеті "Волинь" (з 1897), був редактором відділу "Хроника" (1897 — 1898), опублікував ряд нарисів під рубрикою "Світло і тіні російського життя" (1897), а також публіцистичні статті "Організація громадських розваг" (1897), "До полеміки про самостійність малоросійської мови" (1898) та інші. У цьому будинку М.М. Коцюбинського відвідували російський письменник Г.О. Мачтет, народоволець та етнограф П.Я. Штернберг, письменник і етнограф В.Г. Кравченко. В Житомирі М.М. Коцюбинський закінчив оповідання "В путах шайтана". У березні 1898 виїхав до Чернігова де почав працювати діловодом у губернській земській управі. У готелі «Франція» проживали (перебували) польський терорист - царевбивця Антоній Березовський, українсько-російський художник Костянтин Маковський, український письменник Михайло Коцюбинський, гетьман Української Держави Павло Скоропадський.